Kliederen met verf: Verschillende Acryl Giet technieken – Part 1
Als ik in een broodjeszaak heel veel keuzes moet maken (welk brood, beleg, kaas, topping, saus etc.), dan weet ik nooit wat ik moet kiezen. Uiteindelijk kies ik dus altijd hetzelfde omdat dat de veilige keuze is, waardoor ik wellicht hele lekkere broodjes mis. Omdat ik overweldigd wordt door de keuzes.
Daarom heb ik eigenlijk al enkele maanden niet meer acryl gegoten. Het samenstellen van de formule en vervolgens ook nog eens de techniek kiezen was me even te veel. Tot ik opeens een ingeving kreeg: waarom kiezen als allemaal kan? En dat is precies wat ik heb gedaan.
Zoals jullie weten ben ik nog absoluut geen expert als het gaat om gieten, maar mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid heeft er in ieder geval al voor gezorgd dat ik me steeds meer hierin verdiep en hier diverse dingen over lees en kijk.
Wat me opviel wat dat diverse giet technieken regelmatig worden besproken, maar dat er nooit gebruik wordt gemaakt van dezelfde kleuren bij diverse technieken. Dus dat heb ik dan maar gedaan. Deels omdat ik zelf nog meer wou experimenteren, maar grotendeels voor jullie. De technieken die ik heb uitgeprobeerd zijn:
- Flip Cup
- Dirty Pour
- Swipe
- Dipping
Een overvloed aan kleur
Op Instagram volg ik al een tijd @tdfluidart, zij giet onwijs veel en gebruikt de meest fantastische kleuren in haar schilderijen. Daarom heb ik de volgende kleuren gekozen:
- Titaanwit
- Geelgroen
- Turqooisgroen
- Permanentblauwviolet
- Permanentroodpurper (deze kleur is niet verkrijgbaar bij bol.com)
Verder heb ik niet veel geks gedaan met mijn formule, ik ben terug gegaan naar mijn vertrouwde maatje Floetrol en Haar Olie met Dimethicone erin.Techniek 1: Flip Cup
Wat houdt het in?
Over het algemeen is deze techniek het meest populair onder de ‘Gieters’. Persoonlijk had ik nog niet eerder het resultaat behaald wat ik wilde, naar mijn ervaring modderen de kleuren en vind ik het nooit echt mooi, terwijl ik het bij anderen vaak wel goed gelukt vind. Maar zoals ‘ze’ vaker zeggen, je moet de techniek zoeken die het beste bij jou past. Dus daarom dat ik nogmaals een poging heb gedaan tot deze techniek.
Je vult een beker met je kleuren verf, de kleuren afwisselend voor een leuk en divers effect. Vervolgens leg je je canvas (ondersteboven) op je beker en flipt vervolgens het alles om, zodat je beker ondersteboven op je canvas rust. Het is verstandig om even te wachten tot alle verf in je beker is gezakt, zodra dat gebeurt kun je het bekertje van je canvas halen waardoor de verf verdeelt over je doek.
Het resultaat
Poging 1 vind ik alles behalve mooi, de kleuren hebben gezorgd voor een modderig effect. Ik vermoed dat dat is gebeurt vanwege te weinig verf in een grote beker. Hierdoor moest de verf vrij veel zakken voordat ik hem kon gieten. Daarom had ik bij de tweede poging de beker kleiner geknipt, zodat deze net tot de rand gevuld was. Verder had ik bij de tweede poging ook duidelijk wat meer wit gebruikt. Het valt aanzienlijk op dat de tweede poging ook een stuk beter is gelukt, maar het is nog steeds niet wat ik had gewild. Al vind ik dit wel weer een mooi effect als achtergrond van een afbeelding, juist omdat het voor mijn gevoel iets rustiger is.

Links: poging 1. Rechts: poging 2
Conclusie
Hoe meer ik deze techniek probeer, hoe meer ik erachter kom dat dit wellicht niet voor mij is weggelegd. Maar ik geef de hoop nog niet op, ik zal het absoluut nog een paar keer proberen en wat aanpassingen doen om het wellicht mooier te maken. Mochten jullie nog tips hebben voor mij over deze techniek, dan ontvang ik die graag met open armen.
Techniek 2: Dirty pour
Wat houdt het in?
Vrij gelijk aan de flip cup, vul je beker met verf. Daarna schenk je de verf uit je beker verdelend over je canvas. Het is aan jou om je verf te verdelen over je doek en te kiezen wat voor effect je creëert.
Voor mij was deze techniek de eerste keer en ik had gekozen om wat witte verf eerst te verdelen over het doek om de verdeling van de verf veel meer in controle te hebben. Wat naar mijn idee ook heeft gezorgd voor een mooi resultaat.
Het resultaat
Voor een eerste keer mag ik absoluut niet klagen, ik denk dat van alle werken die ik heb gemaakt deze wel een van mijn favorieten zijn. De cellen zijn subtiel aanwezig en de negatieve witte vlakken zorgen voor een helder effect in de kleuren. Hoewel ik ze apart van elkaar heb gegoten, lijken ze echt zusjes van elkaar.
Conclusie
Ik ben nu al fan van deze techniek, wellicht dat ik een volgende keer diverse doeken maak met één gezamenlijke beker en een vloeiende verdeling. Mocht dat iets zijn waar jullie wellicht ook interesse in hebben, dan lees ik dat natuurlijk graag in de comments.
Techniek 3: Swipe
Wat houdt het in?
Deze techniek is mijn kennismakingstechniek geweest. Je verdeelt je verf vrij over je canvas, vervolgens doe je één kleur aan de zijkant (in mijn geval wit) en veegt deze vervolgens over de andere kleuren heen. Maar vergis je niet, deze techniek is een stuk moeilijker dan het lijkt.
Mijn eerste poging was een regelrechte mislukking, mijn tweede poging was positief gevolgd voor een derde en vierde poging waar ik niet eens over zal spreken. Uiteindelijk zijn poging 2 en 5 overgebleven met het resultaat.
Het resultaat
Heel veel verf, mislukte doeken en tijd verder is het dan uiteindelijk gelukt om twee mooie doeken te creëren. In eerste instantie had ik voor de verandering een oude liniaal gebruikt voor de swipe, maar ik merkte dat ik hiermee veel minder grip en controle had. Uiteindelijk ben ik terug gegaan naar mijn palet messen, hiermee was de controle vele malen beter en het resultaat dus ook. Wel merk ik dat ik wellicht een volgende keer een groter palet mes wil gebruiken, zodat ik het gehele doek in één keer kan swipen in plaats van meerdere malen met een kleinere variant. Wellicht dat een glaceer mes beter werkt. Ik zal de link voor dit product onderaan het artikel plaatsen.
Conclusie
Je kunt wel zeggen dat deze techniek mijn ‘frienemy’ is. Het is mijn eerste kennismaking met deze techniek en de oorzaak voor mijn passie hiervoor, maar het wilt nog niet meteen doen wat ik wil dat het doet. Nu, vele pogingen later, is het dan eindelijk een paar keer gelukt. Maar echt zelfvertrouwen heb ik hier nog niet mee. Maar zoals vele eerste liefdes, geef ik dit niet meteen op. Ik houd jullie op de hoogte.
Techniek 4: Dipping
Wat houdt het in?
Als er één techniek lekker knoeien is, dan is het deze wel. Je giet je verf kleur voor kleur op een ondergrond (plastic bijvoorbeeld), wanneer je de oppervlakte groot genoeg hebt gemaakt, kun je je canvas er op leggen. Let er op dat je je volledige canvas goed aandrukt op de verf, anders krijg je niet overal verf. Vervolgens schuif je je canvas een klein beetje en tilt deze vervolgens op.
Het resultaat
Deze techniek heb ik al een tijdje op het oog om uit te proberen. Naar mijn idee is deze techniek ook vrij toegankelijk voor iedereen en vinden mensen dit snel mooi. In mijn mening zorgt dit voor een natuurlijk effect, alsof het bloemen zijn. En wie houdt er nu niet van bloemen?
Deze doeken zijn van deze verfsessie toch wel echt mijn favoriet. De cellen zijn klein en subtiel, maar dat vind ik juist mooi in contrast met de felle en uitgesproken kleuren. Het lijkt ook wel echt op een soort schilderij wat je in je woonkamer zou willen hangen, toch?
Wanneer je het canvas verwijderd, is voornamelijk verf op de voorkant en op één zijkant. Als je verf op alle zijkanten wilt, is dit gemakkelijk op te lossen door de zijkanten nog even los in de verf te dippen. Ik heb het precies gedipt waar ook daadwerkelijk de randen waren om te zorgen voor een naadloze overgang.
Conclusie
Zoals ik hier eerder heb gezegd, is deze techniek mijn favoriet van deze verfsessie. Samen met de Dirty Pour vond ik dit wel het leukste om te doen. Als er iets kliederen met verf is, is het dit wel. Gewoon even lekker vies worden in een ruimte wat lekker ruikt naar verf. Maar het resultaat vind ik ronduit prachtig (al zeg ik het zelf)
Alle 4 op een rij
Dat waren ze dan, mijn vergelijkingen van verschillende technieken Acryl Gieten met dezelfde kleurencombinatie. Naar mijn idee zijn dit ook de meest voorkomende giet technieken. Mochten jullie dit artikel fijn vinden en meer van dit soort vergelijkingen willen zien dan hoor ik het natuurlijk graag in de comments. Laat dan ook meteen even weten welke technieken je graag nog zou willen zien en dan zal ik die gaan uitproberen.
Hier onder zie je een overzichtelijke foto met alle 4 technieken naast elkaar. Welke vinden jullie het mooist, welke het minst mooi en waarom? Ik ben reuze benieuwd naar jullie mening hierover.
Mijn inspiratie voor dit artikel heb ik voornamelijk gehaald van twee verschillende Youtube video’s van FluidArtbySantanaHagedorn. In video 1 worden in vogelvlucht een aantal technieken voorgedaan en in video 2 zie je de dipping techniek. Absoluut een aanrader om deze twee video’s te kijken om hier nog meer over te leren. In de toekomst zal ik naast deze blog, ook video’s maken op mijn Youtube kanaal (deze is momenteel in de maak) zodat jullie goed kunnen zien hoe ik deze technieken toepas.
Partnerprogramma Bol.com
Helaas is dit gieten en experimenteren geen goedkope hobby, daarom ben ik nu lid van het partnerprogramma van Bol.com. Dat houdt in dat zodra je via één van de links op mijn website een aankoop kan doen via Bol, ik hierover een kleine commissie ontvang. Met die commissie kan ik nog meer experimenteren en producten aanschaffen om voor jullie te testen. Dus als je mij wilt steunen door vanuit mijn website aankopen te doen, dan waardeer ik dat ten zeerste en kan ik jullie nog meer helpen en adviseren.
(Het kan zijn dat, wanneer je ad blocker gebruikt op je device, je geen artikelen vind op deze website. Om dit te fixen, kun je via ad blocker mijn website toestemming geven om de advertenties te zien.)
Overige gebruikte artikelen
Meer artikelen over Acryl Gieten
Vond je dit een fijn artikel, snuffel dan ook eens verder op mijn site. Bij deze alvast twee artikelen die je wellicht ook interessant vind:
Kliederen met verf: mijn eerste poging Acrylic Pouring
Hey Yassmin,
ik vond het echt een super leuk blog, en kan hier zeker wat mee! Heb zelf al gewerkt met pastelkrijt, Aquarel, embossing en acrylverf. En had zin om iets nieuws te proberen. Ik had alleen wel een vraag. Want omdat ik het nog nooit geprobeerd heb, wil ik nog niet hele dure artikelen gebruiken. Dus zou als ik acrylverf met water meng, ook een goed resultaat geven?
Hallo Mellanie, wat leuk dat je je een beetje in deze hobby wilt verdiepen. Als je echt ‘cellen’ wilt creëren, dan is het wel echt nodig om een soort siliconen te gebruiken, dit hoeft ook niet duur te zijn. Zo zijn er diverse haarproducten met dimethicone erin (bijvoorbeeld in de argan haarolie van de kruidvat). Deze kosten maar een paar euro dus dan lopen de kosten niet de spuigaten uit.
Wel is het moeilijk om zonder medium te gieten, aangezien dit een bindmiddel is om de kleuren goed te laten en dat je dus minder verf nodig hebt en dus ook geld bespaard. Je kunt het proberen met alleen water en dimethicone (dat heb ik mijn eerste keer ook gedaan) maar je zult merken dat de verf zich toch echt anders gedraagt dan je verwacht.
Allereerst, geweldige uitleg over het gieten ,eindelijk is echt duidelijk. Zelf al zoveel uitgeprobeerd, met de pouring van Vallejo
en siliconen en water maar krijg geen cellen. Wat kan ik nou het beste gebruiken? zoveel video’s gezien maar word er niet wijzer door. Ik ken de manier van de techniek ,maar weet nou niet wat ik nou precies moet gebruiken om de beker te vullen.
Misschien kan u me soms helpen. M. V. G. Arline Norbruis
Hallo Arline,
Sorry voor mijn late reactie, ik heb even door alle drukte pauze moeten nemen.
Zelf gebruik ik verf, pouring medium en iets van siliconen / dimethicone en een klein beetje water. Je substantie zou een dikte moeten hebben vergelijkbaar met pannenkoekenmeel.
In het begin kreeg ik bijvoorbeeld ook geen cellen door te weinig verf op mijn canvas te gebruiken.
Succes ermee!
Hallo Yassmin
Geweldig je te hebben ontdekt tussen al die filmpjes..
Ik heb heel toevallig deze techniek van verven ontdekt en ben er echt zot van ☺
Mijn probleem is dus ook om mooie cellen te krijgen..
Maar dank zij jouw uitleg, denk ik dat het nu wel zal lukken..
Zal er strakjes eens aan beginnen se
Groetjes Yolande
Hoi Yassmin,
Ook ik ben al ff aan het stoeien geweest, kon geen siliconen olie vinden dus geprobeerd met siliconen spray van de action. Dit gaf niet het resultaat wat ik wou, mini cellen zeg maar! Bedankt voor de tip van haar olie ga het van de week gelijk proberen!
Lieve groet Petra
Hallo
Ben aan het nadenken om ook eens een poging te wagen… wat heb ik juist allemaal nodig
Mvg
Ria
Hallo Ria,
Ik heb nog een paar blogjes geschreven over deze techniek, daar laat ik ook de producten zien die ik gebruik. Maar heel kort gezegd heb je nodig: een pouring medium, acrylverf, bekertjes, roerstaafjes, water en een soort canvas 🙂