9 tips om je Bullet Journal te gebruiken ter ondersteuning van je Mentale gezondheid
Dat een Bullet Journal ideaal is om je leven her in te delen, dat heb ik al uitgelegd in mijn artikel ‘Wat is een Bullet Journal’, maar wat nu als je niet lekker in je vel zit en je Bullet Journal wilt gebruiken ter ondersteuning van je mentale gezondheid? In dit artikel geef ik 9 tips over hoe je dat het beste kunt doen.
Afgelopen oktober kwam ik voor het eerst in aanraking met de Bullet Journal wereld en met de mensen die erbij horen. Een wereld die trouwens heel verwelkomend en één en al positieve energie is, iets wat ik toen ook echt even nodig had in de duistere bubbel waar ik mij op dat moment bevond. Ik ben zelf dus al enkele maanden bezig geweest om voor mij de juiste weg hierin te vinden en graag wil ik aan jullie mijn bevindingen doorgeven.
Tijdens mijn depressie had ik namelijk regelmatig het gevoel dat alles langs mij heen ging en dat ik niks bewust meer mee kreeg. Als ik nu namelijk ook terugdenk aan het afgelopen jaar, heb ik ook daadwerkelijk zwarte gaten in mijn herinneringen. Wouter kan mij bijvoorbeeld vertellen over een specifiek moment of gesprek wat we (blijkbaar) toentertijd hebben gehad, maar ik weet er eigenlijk niets meer van. Om dat een beetje tegen te gaan, probeer ik tegenwoordig zo veel mogelijk bewust mee te krijgen en het vervolgens te noteren. Zodat ik in de toekomst kan terugkijken naar die periodes en mijn groei kan zien. Je zult ook merken dat mijn tips vaak ook ergens te maken hebben met bewustwording.
1. Leg de lat niet te hoog
Iets wat ik vaak tegenkom op Social Media, is dat mensen bang zijn om te beginnen omdat ze niets fout willen doen. Iets wat ik onwijs jammer vind, aangezien het idee achter mijn Bullet Journal is dat ik gewoon even lekker bezig ben. Fouten zijn er nu eenmaal om van te leren en te groeien.
Hoewel mensen mijn Bullet Journal mooi vinden om te zien (op mijn Instagram account bijvoorbeeld), weten veel mensen niet dat ik ook ben begonnen met het klakkeloos overnemen van ideeën op Pinterest. Na vele maanden proberen en testen, begin ik nu onderhand wel een eigen stijl te krijgen, maar ook ik ben nog altijd lerende (aangezien je nooit genoeg kunt leren).
Wat ik dus wil zeggen, leg de lat niet te hoog. Niet perfect is ook goed genoeg. We zijn altijd al veel te streng voor onszelf en al helemaal als we ons niet helemaal happy voelen, terwijl dat onterecht is en jammer. Geef daarentegen juist jezelf een schouderklopje als je iets in je Bullet Journal hebt gedaan, ongeacht wat dat ook is. Je bent ten slotte even bezig geweest.
‘It’s okay not to be okay’
2. Houdt diverse trackers bij, maar stap voor stap
Gek genoeg ben ik zowel een voor- als tegenstander als het gaat om trackers. Zelf heb ik namelijk gemerkt dat, wanneer ik het zwaar heb, ik allesbehalve consequent ben in het bijhouden van mijn trackers. Zo extreem dat ik bijna de moed had opgegeven.
Wanneer ik namelijk enkele dagen had overgeslagen in mijn trackers (zowel een habit tracker als mood tracker), had ik het gevoel dat ik had gefaald en was het alleen maar demotiverend. Dus mocht je je nog iets te instabiel voelen, ben (alweer) niet te streng voor jezelf als je het een keertje niet invult. Je bent tenslotte maar mens.
Tegenwoordig voel ik me al wat stabieler en is het mij afgelopen maand (voor de eerste keer!) gelukt om een tracker volledig in te vullen (jeej).

Het is niet de meest mooie habit tracker, maar hartstikke handig (d.m.v. icoontjes) en ik ben allang trots dat hij volledig is ingevuld.
Over het algemeen is het ook erg prettig om over het algemeen een overzicht te krijgen van je bezigheden en je persoonlijke doelen van die maand en geeft het een extra boost om de daaropvolgende maand weer ervoor te gaan en te strijden. Zelf doe ik dit ook, aangezien het vorige maand is gelukt om mijn habit tracker bij te houden, ga ik deze maand proberen om naast een habit tracker, ook een mood tracker te maken en bij te houden. (al werk ik soms ook met een paar dagen terugwerkende kracht)
Maar ik doe het dus ook bewust stap voor stap, ik ga niet (meer) in één keer alles doen wat ik uiteindelijk wil bereiken. Dan wordt de stap namelijk veel te groot in één keer en is de klap vervolgens nog harder als ik het niet zou redden.
Naast een habit en mood tracker, kun je bijvoorbeeld ook trackers maken voor je voeding, je beweging (zoals stappen per dag), je slaapritme en nog meer diverse dingen die ondersteunen bij je mentale gezondheid.
3. Journal verkeerd om
Dit is eigenlijk de belangrijkste tip die ik jullie kan geven. Met verkeerd om journallen bedoel ik dat je eind van de dag opschrijft in je weekly wat je die dag allemaal (goed) hebt gedaan. Wat je precies opschrijft, is afhankelijk van hoe je je voelt die dag.
Heb je bijvoorbeeld een hele zware dag? Schrijf dan ook de kleine dingen op zoals: uit bed gestapt, boodschappen gedaan, gedoucht, met de hond gewandeld etc. Pas je lijstje aan, aan de zwaarte van je dag. Dus mocht je een betere dag hebben, dan kun je meer doen en dus ook meer opschrijven. Zoals: de was gedaan, gestofzuigd, met een vriendin koffie gedronken, gewandeld in het bos etc.
Wel zou ik geen aparte pagina per dag hiervoor gebruiken, maar enkele dagen per pagina. Op die manier is de ruimte om te schrijven kleiner en heb je veel sneller het stukje gevuld met je bezigheden (een beetje optisch bedrog, maar het helpt).
Mij hielp dit opschrijven enorm zodra ik een terugval heb. Wanneer ik me down voel, heb ik het gevoel dat ik niks waard ben en niks heb bereikt de afgelopen tijd. Zodra ik deze gedachtes krijg, pak ik mijn Bullet Journal erbij en zie ik hoeveel ik heb opgeschreven en dus heb gedaan. Ik heb me namelijk aangeleerd om vast te houden aan feiten en daadwerkelijke gebeurtenissen wanneer mijn gedachtes er vandoor willen gaan.
Ik heb het ook wel eens gehad dat ik één of meerdere dagen niet had genoteerd. Ik had er de energie niet voor, of geen tijd of wat dan ook. Maar op terug te komen op punt 1: niet zo streng zijn voor jezelf. Mocht je het dus een keer niet hebben ingevuld, is dat ook geen enkel probleem, dat kan gebeuren.
4. Maak iedere maand doelen en breek deze op in segmenten
Dit is een idee wat ik op Pinterest tegen kwam en volgens eigen heb gemaakt. Dat mensen doelen opschrijven in hun journal gebeurt vaker, maar probeer je doelen vervolgens op te breken in aparte segmenten en ‘mini doelen’. Dit zorgt er namelijk voor dat je regelmatig het gevoel hebt dat je iets hebt gepresteerd en dat je doelen daadwerkelijk haalbaar zijn.
Een aantal jaar geleden heb ik een poging gedaan tot een Hbo-opleiding, dit is helaas/gelukkig (het is maar hoe je het bekijkt) niks geworden, maar iets wat mij wel altijd is bijgebleven zijn het maken van SMART doelen. Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch en Tijdsgebonden. Natuurlijk hoef je je doelen niet precies zo te formuleren, maar het helpt wel om hier iets uit te halen en hier een beetje rekening mee te houden.
Bijvoorbeeld:
Stel mijn doel is: ik wil meer afspreken met vriendinnen. Dan kun je wel zeggen dat dit doel over het algemeen nog vrij wazig is en onduidelijk. Ja ik wil met vriendinnen afspreken, maar met wie? Wat is ‘meer’? Hoe vaak in welk tijdsbesef? Dit doel roept dus meer vragen op dan antwoorden en na een bepaalde tijd weet je eigenlijk nog steeds niet of je je doel nu hebt gehaald of niet.
Maar als ik mijn doel zou opbreken en wat specifieker zou maken, dan zou ik er twee doelen van maken:
- Ik wil deze maand 1x met Nicky Sushi gaan eten.
- Ik wil deze maand 1x met Marijke gaan lunchen in de stad.
Zoals je ziet zijn deze doelen nu een heel stuk specifieker dan eerst. Ik zie nu heel goed wat ik nu precies wil bereiken en voor wanneer. En dan heb ik ook bewust gekozen om (alweer) de lat niet te hoog te leggen bij mezelf en de doelen haalbaar te maken.
Ik heb zelfs diverse maanden al mijn doelen opgesplitst in diverse onderwerpen, namelijk: vrienden, familie, liefde, werk en fun. Op die manier zorg ik ervoor dat ik ook bewust met deze verschillende onderdelen in mijn leven bezig ben en kan ik het overzichtelijk in balans houden.
5. Noteer al je chaos
Zoals ik ook al in mijn blog Een hoofd vol chaos had aangegeven, zit ik momenteel in een vreemde tussenfase. Ik voel me niet meer onwijs depressief, maar ik voel me ook nog niet mijn oude zelf. Mijn hoofd zit namelijk vol ideeën en andere dingen die ik wil doen, maar mijn lichaam zegt gewoon van: ‘Hey, dat kun jij nog helemaal niet doen hoor!’
Hierdoor had ik het gevoel alsof ik volledig vol liep en uiteindelijk bevroor en geen idee meer had welke kant ik nu op wou. Daarom heb ik diezelfde avond nog alles van mij af geschreven. Alle ideeën die ik nog in mijn hoofd had en alles wat ik nog wou doen. En wat denk je? Het hielp! Het leek net alsof de chaos in met elk idee wat ik opschreef minder werd, totdat uiteindelijk alles op papier stond en mijn hoofd weer rust had gevonden.
Iets wat mij mentaal enorm helpt en daarnaast ook ervoor zorgt dat ik productiever ben.
6. Schrijf alle gedachtes van je af
Hoewel deze tip erg lijkt op tip 5, zit hier (voor mij in ieder geval) toch een groot verschil tussen. Tip 5 is voornamelijk bedoelt voor productiviteit, maar met deze tip is de bedoeling dat je ongegeneerd al je gedachtes mag noteren. Alle nare gedachtes, alle positieve gedachtes, gewoon alles wat er op dat moment in je om gaat.
Heb je bijvoorbeeld een hele zware dag? Schrijf het van je af, gewoon voor jezelf. Je zult merken dat je je daarna enorm opgelucht zult voelen.
Heb je daarentegen juist een hele goede dag? Dan is het ook verstandig om dit net zo goed te noteren, op die manier kun je die pagina erbij pakken als je je even minder voelt.
Daarnaast kun je op een neutrale dag, deze pagina’s met elkaar vergelijken en kun je gemakkelijk je voortgang zien in je helingsproces.
7. Noteer je maand in vogelvlucht
Iets wat ik al sinds het begin van het jaar doe, is dat ik op het eind van de maand een lijstje schrijf met mijn lessen van die afgelopen maand. Wat heb ik geleerd over mijzelf, mijn relatie en ga zo maar door. Zodat ik (weer) zie dat ik groei maak, en dat ik specifieker kan terugkijken op bepaalde momenten en mijn gevoelens daarbij.
Ook schrijf ik motiverende dingen erbij, dat ik goed bezig ben (met wat ik op dat moment aan het doen ben) en dat ik hier mee door moet gaan als ik dat graag wil. Ook ik simpele dingen bij zoals onze puberende pub en wat kleine levenslessen waar ik meer rekening mee wil houden.
Deze pagina’s zijn eigenlijk nooit visueel mijn mooiste pagina’s in mijn Bullet Journal. Vaak maak ik ze snel snel en ergens tussendoor als ik even tijd heb. Maar als het gaat om inhoudt, zijn dit wellicht wel één van mijn mooiste pagina’s. Ik zie duidelijk groei in mijzelf en maak het dus bewuster mee.
8. Neem deel aan de community
Één van de leukste dingen aan Bullet Journalling vind ik de community die hier achter zit. Sinds ik deze hobby heb, heb ik zo’n leuke mensen leren kennen (zowel in het echt als virtueel). Iedereen is hartstikke vriendelijk en behulpzaam en ik heb er echt mijn liefde voor mensen door teruggevonden.
Ik zag laatst ergens een keer de quote voorbijkomen:
‘I just wanted a Journal, instead I joined a cult and I’m okay with that.’
Persoonlijk vond ik deze quote zo accuraat en grappig dat ik het toch even met jullie moest delen.
Wil je deelnemen aan de community? Dan zijn er diverse Facebook Groepen waar je je kunt aanmelden (zowel nationaal als internationaal) en op Instagram zijn er ook een hoop toppers te vinden.
9. Geef extra aandacht aan de positieve dingen in je leven die je kracht geven
Ten slotte heb ik nog een belangrijke / fijne tip voor jullie: hoewel het leven soms wat duister of instabiel kan voelen, is het juist belangrijk om stil te staan bij de positieve dingen die gebeuren.
Ik kan me nog herinneren toen ik erg ziek was, dat ik bepaalde leuke momenten en/of leermomenten bewust in mijn hoofd probeerde op te slaan. ‘Ik zet er even een pinnetje in,’ zei ik dan. Juist om die bewustwording te creëren. Ditzelfde doe ik ook met mijn Bullet Journal, ik schrijf regelmatig leuke quotes her en der die mij kracht geven of mij simpelweg laten lachen. Daarnaast ben ik sinds kort ook Daily’s aan het maken van leuke dagen en/of momenten. Omdat het me erg leuk lijkt hier ook over enkele jaren doorheen te bladeren en vervolgens terug te denken aan dat leuke moment.
Daarnaast is het ook een leuke tip om bijvoorbeeld een Gratitude Log bij te houden. Dit is simpelweg een pagina waar je door de maand heen momenten noteert waar je dankbaar voor bent.
Een pagina die ik nog wil maken is een ‘Things I Love’ pagina. Oftewel een pagina waar ik bewust de dingen in noteer waar ik van houd. Voor mij zouden dat mijn beestjes zijn (poezenmiepen Red en Vlok en puppy Noortje), Wouter, mijn vriendinnen en alle creatieve hobby’s die ik heb. Ow en natuurlijk jullie lezers niet te vergeten, de Yassmini’s (zo noem ik jullie haha).
Het is weer eens een lang artikel geworden (dat zullen jullie nu wel gewend zijn van mij). Maar dit zijn ze, mijn 9 tips om je mentale gezondheid te verwerken in je Bullet Journal, of wat voor Journal dan ook. Gebruiken jullie ook je journal om met je mentale gezondheid om te gaan? Laat me weten in de comments hoe je dat dan doet, op die manier kunnen we elkaar helpen en inspireren.
<divstyle=”display: none;>
Ps. Support en Follow
Op mijn verschillende Social Media accounts houdt ik jullie op de hoogte van mijn bezigheden en over Yassart. Vond je dit een leuk / fijn / prettig (of wat dan ook) artikel, vergeet mij dan niet te volgen op mijn verschillende accounts om op de hoogte te blijven.
Heel leuk gedaan! Je bent echt creatief!
En hele mooie foto’s. Bedankt voor de tips misschien ga ik het wel proberen.
Dankjewel voor je compliment, betekend veel voor me 🙂 Laat me maar weten als je sommige tips hebt gebruikt en hoe ze zijn bevallen. Zou ik erg leuk vinden.
Een heel leuk artikel over jouw bullet journal. Ik vind de habit tracker een mooie om te gebruiken en ook je maanddoelen heb je mooi gedaan! Erg creatief.
Dankjewel! Ja ik moet zeggen dat mijn moodtracker niet is gelukt deze maand, dus die moet ik nog gaan aanpassen voor mij. Maar zo’n habit tracker is ideaal om een beetje een overzicht te krijgen.